Kwasek cytrynowy to związek, o którym chcemy powiedzieć coś więcej w naszym kolejnym artykule z cyklu „Czy wiesz co jesz?”
Co to jest kwas cytrynowy?
To bardzo popularna i powszechnie spotykana substancja chemiczna. Należy on do grupy związków organicznych, a dokładniej hydroksykwasów karboksylowych. Jest to ciało krystaliczne o kwaśnym smaku.
Jeżeli na produkcie znajdziemy oznaczenie E330 to znaczy, że znajduje się w nim właśnie kwas cytrynowy.
Otrzymujemy go na skalę przemysłową w procesie fermentacji cytrynowej, w której bierze udział pleśń o nazwie kropidlak czarny (Aspergillus niger). Jest produkowany w postaci bezwodnej oraz jako monohydrat.
Kwas cytrynowy to substancja naturalnie występującą w owocach cytrusowych takich jak cytryny, pomarańcze. Jest silnym antyoksydantem, czyli substancją, która eliminuje wolne rodniki.
E330 jest związkiem chemicznym, który stosowany w pożywieniu ma za zadanie wzmocnienie smaku oraz konserwowanie produktu, w którym się znajduje. Producenci, dodając kwas cytrynowy do produktu, przedłużają tym samym jego okres przydatności do spożycia. Kwas cytrynowy produkowany jest na świecie w ilości ok 1,8 miliona ton rocznie.
Ten związek chemiczny możemy kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym (tzw. kwasek cytrynowy). Możecie go również kupić u nas – w różnych stopniach czystości, także b. czysty!
Gdzie znajdziemy kwas cytrynowy?
Kwas cytrynowy naturalnie występuje w owocach cytrusowych. Możemy go również znaleźć w takich produktach jak napoje typu ice tea, sokach owocowych i lemoniadach, kaszkach owocowych, a także w marmoladach, cukierkach, żelkach, gumach. Czasami również kwas cytrynowy może znajdować się w chlebie.
Z racji tego, że jest doskonałym środkiem konserwującym i stabilizującym, znajduje się on w licznych produktach, daniach gotowych, konserwach, a nawet w mrożonych owocach.
Czytając etykiety na produktach znajdujących się na półkach sklepowych zauważymy, że E330 znajduje się w większości produktów i jest środkiem bardzo powszechnie stosowanym przez producentów. Jak widzicie jest substancją, którą mamy okazję bardzo często spotkać w naszym codziennym życiu.
Jeżeli jesteście ciekawi jakie jeszcze substancje chemiczne możemy znaleźć w produktach spożywczych zapraszamy do odwiedzania naszej strony! Będziemy starać się dostarczać Wam co tydzień nową porcję chemicznych informacji.