Agar E406 (środek zagęszczający).
Glony, z których pozyskuje się agar, należą do grupy krasnorostów posiadających właściwości żelujące, rosną u wybrzeży mórz na głębokości około 30 metrów. Pod względem chemicznym składa się on w 90% z substancji zwanych polisacharydami.
Obecnie jest wykorzystywany zarówno w przemyśle spożywczym jak również w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym oraz laboratoryjnym.
Jest to substancja o neutralnym smaku i charakterystycznym słodkim zapachu. Rozpuszcza się tylko w gorącej wodzie. Stosowana w produktach spożywczych do zagęszczania. Dzięki swoim właściwościom może wiązać wodę, wykazuje przy tym dużo większą skuteczność niż żelatyna. Jest to tylko jedna z wielu zalet.
Agar doskonale się sprawdza w różnych środowiskach kwaśnych oraz w wysokiej temperaturze (dopiero na zimno uaktywnia swoje właściwości żelujące).
Gdzie znajdziemy agar?
Stosowany w takich produktach spożywczych jak: żelki, polewy do tortów, marmolady, galaretki, lody, śmietana, pianka w różnego rodzaju produktach. Dodawany jest również do konserw mięsnych po to aby wiązał wodę. Jest doskonałą alternatywą dla żelatyny, dlatego coraz częściej się go stosuje.
Uznany za ekologiczny produkt spożywczy.