Agar

Agar E406

Agar E406 (środek zagęszczający).

Glony, z których pozyskuje się agar, należą do grupy krasnorostów posiadających właściwości żelujące, rosną u wybrzeży mórz na głębokości około 30 metrów.  Pod względem chemicznym składa się on w 90% z substancji zwanych polisacharydami.

Obecnie  jest wykorzystywany zarówno w przemyśle spożywczym jak również w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym oraz laboratoryjnym.

Jest to substancja o neutralnym smaku i charakterystycznym słodkim zapachu. Rozpuszcza się tylko w gorącej wodzie. Stosowana w produktach spożywczych do zagęszczania. Dzięki swoim właściwościom może wiązać wodę, wykazuje przy tym dużo większą skuteczność niż żelatyna.  Jest to tylko jedna z wielu zalet.
Agar doskonale się sprawdza w różnych środowiskach kwaśnych oraz w wysokiej temperaturze (dopiero na zimno uaktywnia swoje właściwości żelujące).

 Gdzie znajdziemy agar?

Stosowany w takich produktach spożywczych jak: żelki, polewy do tortów, marmolady, galaretki, lody, śmietana, pianka w różnego rodzaju produktach. Dodawany jest również do konserw mięsnych po to aby wiązał wodę. Jest doskonałą alternatywą dla żelatyny, dlatego coraz częściej się go stosuje.

Uznany za ekologiczny produkt spożywczy.

Scroll to Top