Postać | biały proszek |
---|---|
Wzór chemiczny | C₁₀H₁₂O₃ |
Numer WE | 202-307-7 |
Numer CAS | 94-13-3 |
Masa molowa | 180,20 g/mol |
Rozpuszczalność w wodzie | słabo rozpuszczalny |
Temperatura topnienia | 94-99°C |
Temperatura wrzenia | 133°C |
Gęstość | 1,28g/cm³ (w temperaturze 20°C) |
Inne nazwy | Aseptina P, 4-hydroksybenzoesan propylu, Prophylis hydroxybenzoas, Propylu Parahydroksybenzoesan, Nipagina P, ester n-propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego, propyloparaben |
Zastosowanie propylparabenu:
Propylparaben to związek chemiczny występujący naturalnie w przyrodzie w wielu roślinach.
Propylparaben wytwarzany syntetycznie stosowany jest jako konserwant w kosmetykach, farmaceutykach i żywności. Występuje w wielu kosmetykach na bazie wody. Jako dodatek do żywności ma numer E216.
Propylparaben należy do grupy bardzo popularnych konserwantów jakimi są parabeny. Parabeny nie wpływają na właściwości kosmetyków, farmaceutyków czy żywności.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.