Kwas mlekowy [598-82-3]

0,00  (netto)

Brak w magazynie

Postać Ciecz
Wzór chemiczny C₃H₆O₃
Numer WE 209-954-4
Numer CAS 598-82-3
Masa molowa 90,08 g/mol
Rozpuszczalność w wodzie Nieograniczona
Inne nazwy/Synonimy Kwas 2-hydroksypropanowy , Kwas (S)-2-hydroksypropanowy (naturalny kwas L-mlekowy), Kwas α-hydroksypropanowy, E270, Lactic acid

Poniżej stopnie czystości i wielkości opakowań:

Kwas mlekowy.

kwas mlekowy
wzór strukturalny

Jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grupy hydroksykwasów. Związek ten jest obecny w skwaśniałym mleku i innych sfermentowanych produktach.
Jeszcze do niedawna uważano, że jest on odpowiedzialny za występujące po treningu tzw. zakwasy. Jednak przyczyną bólu nie jest gromadzenie się kwasu, a uszkodzenia mięśni lub tkanki łącznej, czego skutkiem jest odpowiedź zapalna organizmu.
W przemyśle za fermentację kwasu mlekowego odpowiedzialne są bakterie kwasu mlekowego, które przekształcają proste węglowodany, takie jak glukoza, sacharoza czy galaktoza, w kwas mlekowy.

Zastosowanie:

Związek ten znajduje zastosowanie m.in. w przemyśle garbarskim i tekstylnym. Jest też wykorzystywany w przemyśle cukierniczym do regulacji kwasowości, a w pszczelarstwie do zwalczania roztocza Varroa destructor. Ponadto może być też użyteczny w przemyśle chemicznym np. do otrzymywania glikolu propylenowego oraz kwasu akrylowego.

Piktogram - substancja żrąca korodująca metale


 

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Kwas mlekowy [598-82-3]”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top