Kwas sulfanilowy [121-57-3]

0,00  (netto)

Brak w magazynie

Postać Ciało stałe
Wzór chemiczny C6H7NO3S
Numer WE 204-482-5
Numer CAS 121-57-3
Masa molowa 173,19 g/mol
Rozpuszczalność w wodzie 10 g/dm3 (20˚C)
Temperatura topnienia < 288˚C
Temperatura samozapłonu > 400˚C
Wartość pH 2,5 (1%, 20˚C)
Gęstość 1,48 g/cm3 (20˚C)
Inne nazwy/Synonimy Kwas p-aminobenzenosulfonowy, Sulfanilic acid

Poniżej stopnie czystości i wielkości opakowań:

Kwas sulfanilowy

Kwas sulfanilowy to aromatyczny kwas aminosulfonowy. Organiczny związek chemiczny zawierający podstawnik aminowy i sulfonowy w konfiguracji para (p-aminowa pochodna kwasu benzenosulfonowego). Jest rozpuszczalny w wodzie. Trudno rozpuszcza się w alkoholu etylowym, natomiast w eterze jest nierozpuszczalny.

C6H7NO3S możemy otrzymać w wyniku ogrzewania aniliny z H2SO4. W pierwszym etapie powstaje wodorosiarczan aniliny, który jest następnie wygrzewany w temperaturze 190–220 °C. Przemysłowo proces prowadzi się w sposób ciągły w piecach tunelowych. Produkt opuszcza piec po ok. 12 h.

Zastosowanie:

Związek ten znajduje zastosowanie do otrzymywania barwników azowych. Pochodne amidowe kwasu sulfanilowego to sulfonamidy, stosowane jako środki baktriostatyczne. Amid kwasu p-aminobenzenosulfonowy (prontalbin) działa antyseptycznie na streptokoki.

Piktogram - substancje toksyczne


 

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Kwas sulfanilowy [121-57-3]”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top