Kwas benzoesowy [65-85-0]

0,00  (netto)

Brak w magazynie

Postać białe kryształki w kształcie igieł lub płatków/sypki proszek
Wzór chemiczny C7H6O(PhCOOH; C6H5COOH)
Numer WE 200-618-2
Numer CAS 65-85-0
Masa molowa 122,12 g/mol
Temperatura topnienia 122 ̊C
Temperatura wrzenia 249 ̊C
Wartość pH 2,5–3,5 (0,15%, 20 ̊C)
Gęstość 1,316 g/cm3 (20 ̊C )
Inne nazwy/Synonimy karboksybenzen, kwas dracylowy, kwas benzenokarboksylowy, kwas fenylomrówkowy, benzoic acid

Poniżej stopnie czystości i wielkość opakowań:

Kwas benzoesowy

Kwas benzoesowy jest najprostszym aromatycznym kwasem karboksylowym. Zbudowany jest z jednego pierścienia benzenowego, do którego dołączona jest jedna grupa karboksylowa.
W naturze znajduje się w korze czereśni i strączyńca oraz w czerwonych borówkach, malinach i anyżu. Ponadto występuje w znacznych ilościach w żurawinie, grzybach, cynamonie i niektórych produktach mlecznych (z przyczyny fermentacji bakteryjnej)
w postaci anionu benzoesowego.
Otrzymywany jest na drodze czysto syntetycznej, np. poprzez utlenianie toluenu. Proces ten katalizowany jest naftenianem kobaltu lub manganu i przebiega z dużą wydajnością. Ta droga otrzymywania wykorzystywana jest głównie do celów przemysłowych. Ponadto związek ten można otrzymać przez hydrolizę benzonitrylu.
Karboksybenzen jest ważnym prekursorem w przemysłowej syntezie wielu substancji organicznych, w tym głównie fenolu.

Zastosowanie:

Kwas benzoesowy stosuje się głównie w przemyśle spożywczym jako konserwant (zapobiega rozwojowi drożdży i bakterii). Poza przemysłem spożywczym używany jest w chemii organicznej do syntezy wielu związków. Ponadto jest też wykorzystywany jako pochłaniacz promieniowania ultrafioletowego w tworzywach sztucznych.

Szkodliwe działanie na drogi oddechowe, narządy wewnętrzneSubstancja żrąca korodująca metale


 

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Kwas benzoesowy [65-85-0]”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top