Maślan etylu [105-54-4]

0,00  (netto)

Brak w magazynie

Postać Ciecz
Wzór chemiczny C6H12O2
Masa molowa 116,16 g/mol
Numer CAS 105-54-4
Numer WE 203-306-4
Rozpuszczalność w wodzie 0,21 g/dm3
Temperatura topnienia – 98 °C
Temperatura wrzenia 121 °C (972 hPa)
Temperatura samozapłonu 460 °C
Gęstość 0,87 g/cm3 (20 °C)
Inne nazwy/Synonimy Butanian etylu, Ester masłowy, Ester metylowy kwasu butanowego, Ethyl butyrate, Butyric acid ethyl ester, Ethyl butanoate
Poniżej stopnie stężenia i wielkość opakowań:

Maślan etylu

Maślan etylu należy do organicznych związków chemicznych z grupy maślanów. Otrzymuje się go w wyniku estryfikacji kwasu masłowego i etanolu. Ma owocowy zapach przypominający ananas. Jest to ester występujący w większości piw. Tworzy się w piwie podczas fermentacji. W niskich stężeniach może być pożądany, w zbyt dużych uznawany jest za wadę. Jego obecność w piwie może być spowodowana brakiem podstawowej higieny podczas warzenia i fermentacji. Innym powodem może być też dodatek syropów cukrowych, które nie zostały należycie wysterylizowane, w wyniku czego w brzeczce może pojawić się kwas masłowy będący prekursorem maślanu etylu.

Zastosowanie:
Związek ten stosuje się głównie jako składnik aromatyzujący w żywności i napojach oraz jako środek zapachowy w perfumach. Jest również używany jako rozpuszczalnik np. w przemyśle perfumeryjnym. Dodatkowo znajduje zastosowanie w napojach alkoholowych (np. Martini). Jest jednym z najtańszych chemikaliów, co tylko dodaje mu popularności.

Piktogram substancja łatwopalna


 

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Maślan etylu [105-54-4]”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

KOSZYK.
Scroll to Top