Postać | Ciecz |
---|---|
Wzór chemiczny | C6H12O2 |
Masa molowa | 116,16 g/mol |
Numer CAS | 105-54-4 |
Numer WE | 203-306-4 |
Rozpuszczalność w wodzie | 0,21 g/dm3 |
Temperatura topnienia | – 98 °C |
Temperatura wrzenia | 121 °C (972 hPa) |
Temperatura samozapłonu | 460 °C |
Gęstość | 0,87 g/cm3 (20 °C) |
Inne nazwy/Synonimy | Butanian etylu, Ester masłowy, Ester metylowy kwasu butanowego, Ethyl butyrate, Butyric acid ethyl ester, Ethyl butanoate |
Maślan etylu
Maślan etylu należy do organicznych związków chemicznych z grupy maślanów. Otrzymuje się go w wyniku estryfikacji kwasu masłowego i etanolu. Ma owocowy zapach przypominający ananas. Jest to ester występujący w większości piw. Tworzy się w piwie podczas fermentacji. W niskich stężeniach może być pożądany, w zbyt dużych uznawany jest za wadę. Jego obecność w piwie może być spowodowana brakiem podstawowej higieny podczas warzenia i fermentacji. Innym powodem może być też dodatek syropów cukrowych, które nie zostały należycie wysterylizowane, w wyniku czego w brzeczce może pojawić się kwas masłowy będący prekursorem maślanu etylu.
Zastosowanie:
Związek ten stosuje się głównie jako składnik aromatyzujący w żywności i napojach oraz jako środek zapachowy w perfumach. Jest również używany jako rozpuszczalnik np. w przemyśle perfumeryjnym. Dodatkowo znajduje zastosowanie w napojach alkoholowych (np. Martini). Jest jednym z najtańszych chemikaliów, co tylko dodaje mu popularności.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.