Postać | ciecz |
---|---|
Wzór chemiczny | C₂H₅OH |
Numer WE | 200-578-6 |
Numer CAS | 64-17-5 |
Rozpuszczalność w wodzie | nieograniczona |
Temperatura wrzenia | 78˚C |
Temperatura samozapłonu | 425˚C |
Gęstość | 0,806 g/cm³ |
Skład | etylowy alkohol, woda |
Inne nazwy | etanol, spirytus rektyfikowany 96%, alkohol skażony, płyn RRK, alkohol absolutny, denaturat |
ADR/RID | 1170, 3(II) |
Alkohol etylowy, to organiczny związek chemiczny o wzorze C₂H₅OH. W temperaturze pokojowej jest łatwopalną, bezbarwną cieczą o specyficznym zapachu. Jego rozpuszczalność w wodzie jest nieograniczona.
Wyróżniamy kilka rodzajów etanolu:
- w laboratoriach najczęściej stosowany jest alkohol absolutny, czyli etanol o wysokim stopniu czystości – ok. 99,5%
- alkohol etylowy rektyfikowany to mieszanina etanolu i wody, w której stężenie etanolu wynosi 95,6%
- etanol odwodniony (całkowicie bezwodny) to alkohol nie zawierający wody, o stężeniu 99,8%
- denaturat (płyn RRK) – etanol skażony o zawartości alkoholu 92%. Często też dodawany jest do niego fiolet krystaliczny w celu zmiany barwy
- etanol do celów spożywczych.
Przemysłowy etanol jest skażany przez dodanie toksycznych substancji tj. metanol, alkohol izopropylowy, benzoesan denatonium, metyloetyloketon, czy butan-2-on, po to, by nie nadawał się do spożycia.
Alkohol etylowy spożywczy otrzymuje się najczęściej przez fermentację alkoholową z buraków cukrowych lub ziemniaków. Etanol do celów przemysłowych otrzymuje się m.in. poprzez syntezę z gazu syntezowego lub z acetylenu.
Zastosowanie:
- Jako rozpuszczalnik wielu związków organicznych jak i nieorganicznych
- Dodatek do paliw
- Biopaliwo
- Jako dodatek do leków
- Do wyrobu napojów alkoholowych
- Jako dodatek do kosmetyków, składnik perfum
- Jako dodatek do środków dezynfekcyjnych
- W przemyśle drukarskim i fleksograficznym
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.