substancje dodawane do żywności

Substancje dodawane do żywności

Czytając etykiety na produktach, możemy zauważyć, dużą ilość oznaczeń „E”. Co tak naprawdę kryje się pod tajemniczymi symbolami „E”?
W serii artykułów „Czy wiesz co jesz”, postaramy się to wyjaśnić.

Symbole „E” oznaczają substancje dodawane do żywności. Są to głównie barwniki, konserwanty, środki zagęszczające i przeciwzbrylające.

Krótkie wyjaśnienie symboli „E”:

  • E100 do E199 – barwniki
  • E200 do E299 – konserwanty
  • E300 do E399 – antyoksydanty
  • E400 do E499 – środki zagęszczające
  • E500 do E599 – substancje przeciwzbrylające
  • E600 do E699 – wzmacniacze smaku
  • E900 do E1299 – substancje dosładzające
  • E1300 do E1451 – modyfikowane skrobie
Scroll to Top